Ux Проти Ui Design: У Чому Різниця?

Цей процес часто триває під час розробки й продовжується після релізу. Приміром, на рівні UI кнопка оплати у вашому додатку може виглядати гармонійно й відповідати естетиці бренду. Але якщо ця кнопка недостатньо “чіпляється” за око” і ви вирішуєте змінити її розміри – то це крок з покращення UX. Норман і сам визнавав, що зі зростанням популярності терміну його зміст дещо змінився. Сьогодні UX в широкому сенсі пов`язують з будь-якою діяльністю, спрямованою на покращення досвіду користувача при використанні продукту або сервісу.

  • Завдання UX – визначити потреби й очікування користувача й запропонувати відповідний функціонал.
  • Дизайнери інтерфейсу користувача часто використовують Adobe XD, Figma та Sketch для створення детальних елементів візуального дизайну інтерфейсу.
  • Тож UX-дизайнери також переймаються користувацьким інтерфейсом програми, і саме тому люди плутаються у різниці між ними.
  • Дизайн інтерфейсу користувача є художнім і технічним, зосередженим на візуальному та інтерактивному досвіді користувача.
  • Освоїти ази професії можна за пару місяців, удосконалюватися – нескінченно.
  • Це візуальна стенограма, з якою людям комфортно і подобається.

Врешті, вона потребує наявності мистецького погляду та певного хисту. Вважається, що вперше графічний інтерфейс користувача був реалізований у комп’ютері Xerox Alto, розробленому в 1973 році. Фактично це був перший у світі ПК, який використовував абстракцію робочого столу й управління мишкою. Alto так і залишився дослідницьким прототипом і не пішов у масове виробництво. Та ідеї цього футуристичного пристрою врешті підштовхнули Стіва Джобса та Білла Гейтса до створення власних операційних систем. Аби краще зрозуміти, чим UX відрізняється від UI, нам потрібно визначити їх ключові аспекти та основні принципи.

Senior — це повністю самостійний «‎гравець», який може всебічно оцінити проєкт як з технічної, так і з бізнес-сторони. Senior UI/UX-дизайнери часто несуть відповідальність не лише за свої дії, а й за роботу інших членів команди на позиції Team Lead. Можна сказати, що створення інтерфейсу – це лише відправна точка для роботи над UX. Надалі для покращення юзабіліті використовуються UX-тести, фокус-групи, біхевіоральний підхід та фідбек від реальних користувачів.

Ui Та Ux-дизайн: В Чому Різниця І Як Вони Пов’язані

Дизайн інтерфейсу користувача зосереджується на виборі колірних схем, типографіки, стилів кнопок та інших візуальних елементів, які покращують взаємодію з користувачем. За допомогою каркасів, прототипів і юзабіліті-тестів дизайнери UX прагнуть створити ui designer вакансії безперебійні та ефективні потоки користувачів. Це передбачає розуміння поведінки, потреб і мотивації користувачів для розробки продукту, який пропонує індивідуальний досвід. Книги забезпечують глибше розуміння мови та надають практичні поради.

UI і UX різниця

Незалежно від того спеціалізується фахівець на одному напрямі, або ж комплексно працює над дизайном інтерфейсів, потрібно враховуати, що майже завжди робота над проєктами передбачає декілька сесій правок. Важливо спокійно відноситись до редагувань, але вміти відстоювати свою позицію та аргументувати розроблені рішення. Щоб залишатися конкурентоспроможним в цій індустрії, слід постійно розвиватися та слідкувати за трендами в дизайнерських рішеннях. Зараз важко уявити, що можна розробляти інтерфейс і не замислюватися про те, як він виглядатиме, і навпаки — працювати над UI без урахування проєктування UX. Зважаючи на те, що два напрями тісно взаємопов’язані між собою, зараз все частіше ці професії розглядаються як єдине ціле, а UX та UI займається одна людина — UI/UX-дизайнер. У всіх випадках дослідження допомагають орієнтуватися на кроки, які дизайнери вживають під час створення своїх проєктів.

Ключові Аспекти Ux

Отримавши перший досвід, спеціаліст може влаштуватися на позицію junior в штаті, або підвищити свій рейт, як фриланс-працівник. Зазвичай, «‎джуни»-дизайнери виконують базові процеси роботи під наглядом більш досвідченого фахівця. Дизайнери UI хочуть, щоб їх дизайн інтерфейсу виділявся та був незабутнім.

UI і UX різниця

Нашим фахівцям не варто пояснювати, в чому криється різниця між UX та UI. У розробці наших рішень ми покладаємось на стандарти дизайну Nielsen Norman Group, методологію дизайн-мислення IBM та актуальні гайди Apple і Google, що постійно оновлюються. Варто зазначити, що UX та UI дизайн є двома відмінними, але взаємопов’язаними напрямками дизайну, які спільно сприяють задоволенню потреб користувачів. Якщо UX-дизайнер вирішить зробити щось інше, у нього повинна бути дуже вагома причина, тому що порушення очікуваної поведінки, ймовірно, змусить людей часто робити неправильні дії. Дизайн UX є аналітичним і функціональним, зосередженим на оптимізації шляху користувача шляхом ефективного вирішення проблем. Дизайн інтерфейсу користувача є художнім і технічним, зосередженим на візуальному та інтерактивному досвіді користувача.

Навігація

Вищезгаданий дизайнер Стів Круг наводить 7 базових атрибутів UX, які визначають досвід користувача. Як зазначає сам Норман у своїх інтерв’ю, він почав застосовувати поняття UX через те, що терміни “людяний інтерфейс” та “юзабіліті” були занадто вузькими. Під UX він розумів усі аспекти персонального досвіду роботи людини із системою, що охоплюють виробничий дизайн, графіку, інтерфейс, фізичні взаємодії й посібник користувача. UX designerпланує взаємодія користувача з інтерфейсом, вирішує, що і як він буде робити на сайті, а UI втілює все це в візуали. Виходить, що питання про різницю між ними сам по собі не зовсім вірний – ці поняття не потрібно порівнювати, адже вони частина одного процесу. Забезпечення чутливості інтерфейсу на різних пристроях і платформах має вирішальне значення для розробки інтерфейсу користувача, пропонуючи узгоджену взаємодію з користувачем незалежно від пристрою.

Сьогодні розповімо, у чому різниця між UI та UX-дизайном і як вони між собою пов’язані. Чітке розмежування UI та UX дозволить компаніям набагато точніше формулювати свої запити до ринку праці, чітко визначати компетенції, необхідні https://wizardsdev.com/ для тої чи іншої позиції, пов’язаної з дизайном. Сьогодні від дизайнера в IT за замовчуванням очікують компетентності в питаннях UI/UX, та з ускладненням галузі ці напрямки імовірно остаточно відокремляться один від одного.

Ux / Ui Дизайнер: В Чому Різниця? Кому Підходить Професія І Як В Неї Потрапити

Перші замовлення допоможе отримати ємне портфоліо, а вто де його взяти новачкові – питання складніше. Коли сайтів не просто багато, коли вони вже не бонус і не доповнення, а необхідність і основний інструмент для отримання прибутку, робити “просто красиво” вже не підходить. Але час йде, і воно, як відомо, нещадно – в тому числі і до дизайнерів. Здатність розуміти потреби та поведінку користувачів за допомогою якісних і кількісних методів дослідження. Дізнайся, хто такий Affiliate supervisor, чим він займається і чому ця професія популярна. Плюси, мінуси та перспективи кар’єри в партнерському маркетингу.

Але це має бути збалансовано, щоб люди не розпізнавали мету елементів, які розміщєні на екрані. Дизайн інтерфейсу користувача, або UI (User Interface), стосується створення візуально привабливого та функціонального інтерфейсу продукту. Все ще незрозуміло, в чому ж принципова відмінність напрямків, що стоїть за кожним і чому професію все одно називаютьUX / UI дизайнер, Хоча ми вже з’ясували, що це фундаментально різні речі? Ще порівняно недавно дизайнер був просто фахівцем – йому надходило завдання “намалювати сайт”, ніж він, власне, і займався, не розділяючи свою роботу наUXіUIнапрямку.

UI і UX різниця

Однак інформація, яку шукають UI- і UX-дизайнери, сильно відрізняється. Досвід користувача визначається тим, наскільки легко чи складно взаємодіяти з елементами призначеного для користувача інтерфейсу, створеними дизайнерами. Від розкривних списків до жестів гортання, дизайн інтерфейсу користувача визначає, як кожен елемент працює в інтерфейсі, прагнучи до інтуїтивно зрозумілого та швидкого реагування. Додатковим плюсом для фахівців буде знання англійської мови для працевлаштування в міжнародну компанію чи пошуку іноземних замовників, а також розуміння технічної документації. Застосунки та сайти вирішують різні користувацькі задачі, тому процес створення інтерфейсу не може бути точно регламентований. Однак зазвичай роботу UX/UI-фахівця умовно поділяють на кілька етапів.

UX-дизайнер ставить себе на місце користувача, аналізує його потреби, створює позитивний емоційний досвід та розробляє оптимальні шляхи взаємодії з продуктом. UI/UX дизайн (інтерфейс користувача/користувацький досвід) — це дисципліна, пов’язана з проєктуванням та створенням зручних, функціональних та привабливих цифрових продуктів з погляду користувачів. В деякій мірі будь-який хороший web-дизайнер об’єднує в собіUX/UI. При опрацюванні макета сайту він враховує в першу чергу юзабіліті, аналізує шлях покупця, оцінює наявний досвід користувачів.

UI і UX різниця

Незалежно від того, на який напрямок ви орієнтуєтеся — UI чи UX — обидва забезпечують перспективи працевлаштування, що справляє великий вплив на цифрову економіку. Тож UX-дизайнери також переймаються користувацьким інтерфейсом програми, і саме тому люди плутаються у різниці між ними. Але, хоча дизайнерам інтерфейсу призначено вирішити, як буде виглядати інтерфейс користувача, UX-дизайнери відповідають за визначення того, як працює інтерфейс користувача. Як це організовано і як всі частини співвідносяться між собою. Якщо він працює добре і відчуває себе безпроблемно, користувач матиме хороший досвід. Але якщо навігація є складною або неінтуїтивною, то, маємо, неприємний досвід користувача.

Аби побачити, яка різниця між UX та UI може виникати під час розробки, варто звернути увагу на зони відповідальності фахівців. Розробка UI на 90% є відповідальністю дизайнера, що спеціалізується на роботі з графікою та продуктовому дизайні. Водночас розробка UX в широкому сенсі часто не обмежується роботою дизайнера. В ідеалі вона потребує попередніх досліджень ринку та чіткого позиціювання бренду, а відтак потребує участі бізнес-аналітиків, маркетологів, менеджерів – усіх, хто допоможе попередньо визначити потреби користувачів. UI-дизайн і UX-дизайн включають в себе різні набори навичок, але вони є невід’ємною частиною успіху один одного. За привабливе оформлення, зрозумілу навігацію, функціональний і ергономічний інтерфейс відповідальний UI/UX-дизайнер.

Важливо, щоб UX та UI дизайнери працювали разом, спілкувалися та співпрацювали, щоб створити продукт, який буде незабутнім та задовольнить потреби користувачів. UX та UI дизайн тісно взаємопов’язані та взаємодоповнюють один одного. UX дизайнер визначає, як користувач буде взаємодіяти з продуктом, а UI дизайнер відповідає за створення привабливого та функціонального інтерфейсу для цієї взаємодії. Хоча дизайн інтерфейсу користувача тісно пов’язаний з UX, головним чином стосується візуальних та інтерактивних елементів інтерфейсу продукту. Він має справу з відчутними компонентами, з якими взаємодіють користувачі, забезпечуючи візуально гармонійний та інтерактивний безшовний дизайн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>